När man ger ut en bok blir man odödlig, det ser KB, kungliga biblioteket till. Enligt lag är de nämligen tvungna att spara ett exemplar av allt som publiceras i Sverige. Som utgivare måste man alltså förse dem med ett pliktexemplar, eller egentligen två eller sju. Det där med två eller sju beror på storlek på upplaga. Gränsen går vid 30 böcker. Under 30, då räcker det med två böcker ett till KB och ett till Lunds universitetsbibliotek, är upplagan större ska det vara sju exemplar, ett till KB och sex till universitetsbibliotek.
Trycker man sina böcker i Sverige behöver man inte engagera sig i frågan, då är det tryckerierna som har ansvar för att skicka in dem men trycker man utomlands, ja då får man skicka själv. Varje bok skickas separat tillsammans med en leveransförteckning i två exemplar. Men först behöver man vända sig till KB för att få reda på adresserna. De betalar nämligen portot (men inte trycket, vilket ju kan bli kostsamt om man tryckt en fotobok i en begränsad upplaga). Det kan ta upp till ett år innan boken syns i LIBRIS (min bok har exempelvis inte dykt upp på alla orter ännu).
En god vän har “hälsat på” min bok i Lund.
- Mina perspektiv på hållbarhet i industri, turism och bokbransch - 27 oktober 2024
- Ett år runt Antibes oktober: höstfärger i bergen - 1 oktober 2024
- Ett år runt Antibes september: porlande Brague - 1 september 2024
Nu har jag skrivit ett inlägg om egenutgivarförening: http://morranovarlden.blogspot.com/2011/09/egenutgivarforeningen.html
Super, tack för detta!
Vad kul det var att kolla sin bok på Libris! Över hundra bibliotek har köpt in, men på Libris syntes bara några stycken. Däremot är tre ex på utlån just nu. Haha, vad glad jag blev!
100 bibliotek – wow! Stort grattis!
Själv har jag ingen aning, men det är inte i närheten av 100. Jag vet bara de som syns i Libris.
Skoj att de är utlånade!