Igår, det vill säga måndag 9 januari, letade jag upp en någorlunda tyst skogsglänta i väntan på att bli uppringd av P4 Jämtland. Det var Jack från förmiddagsprogrammet som sett att jag skrivit något om min nya bok någonstans. Nu ringde kollegan Johanna upp och vi pratade om de sju årstiderna i fjällen som jag har med i min nya bok Ett år i Härjedalsfjällen.
Intervjun går att lyssna på i efterhand ett bra tag. Klicka på denna länk för att hitta rätt program. https://sverigesradio.se/avsnitt/2076975 Gå framåt 1h och 35 minuter om du vill komma direkt till mig.
Sammanfattning av intervjun i P4 Jämtland
Ur minnet så var första frågan varför jag skrev den här boken och det beror delvis på grund av vädret. Det var några magiska fotodagar precis när första boken gått i tryck. Det var så snopet så jag ville skriva en till. Jag berättar att under högvintern kan man fotografera många vackra fenomen som rimfrost, dimfrost, norrsken, rosa himmel, blå timmen, Det är ganska lugnt i skidspåren men vips börjar sportlovstider då det är folkvimmel överallt. Den underbara vårvintern då skaren bär känner alla till. Sedan kommer vårfloden då snön och folk rinner bort men fågellivet är intensivt. Då kan man passa på och besöka Valmåsen, byn som dränktes.
Efter en musikpaus så nämnde jag att mina tre följande årstider var döpta till sommargrönska, höstglöd och vinterlängtan. Det sista är kanske det poetiska namn jag är mest nöjd med för det säger verkligen vad det handlar om. Vi pratade också en del om att boken förutom årstider innehåller många utflykter samt att jag läst mycket research. Jag sa något om att mitt mål är att boken ska vara underhållande och lätt att läsa så en doktorsavhandling kanske blir tre-fyra meningar och så blandar jag egna anekdoter för att göra det lättläst. Typ något sådant. Jag har inte själv lyssnat på intervjun i efterhand men två vänner som gjort det hävdar att den är bra.
Härjedalsfjällen har fått fint betyg av BTJ
Boken har också fått ett fint omdöme av företaget BTJ.
»Ett år i Härjedalsfjällen är en trivsam bok fylld med naturupplevelser, intressant fakta om trakten och en generös mängd vackra naturfoton. Författaren bjuder även på en inblick i hur Härjedalsfjällen kan upplevas utanför de normala turistsäsongerna. «
LEKTÖR MIKAELA KARLSSON I BTJ-HÄFTE
BTJs omdömen är viktiga för att det ökar sannolikheten att boken hittar ut till bibliotek där nya läsare kan hitta dem. Dessutom är det en förutsättning för att få en del stipendier (exempelvis det jag fick i december). Alla bibliotek prenumererar dock inte på BTJ-häften. Jag har därför mejlat runt till en del bibliotek som har Strövtåg i Funäsfjällen och berättat att den fått en uppföljare. Jag har fått många trevliga svar och så ett inte så lika trevligt. Detta föranleder en uppmaning: Om du saknar en bok på ditt bibliotek så mejla inte författaren utan rikta dig direkt till biblioteket ifråga. För en del bibliotekarier blir skitsnorkiga om författare informerar dem om nya titlar.
Fint kundbetyg hos Bokus
Biblioteken är en väsentlig kugge i det traditionella kretsloppet för författare. Men det viktigaste är och förblir att läsarna uppskattar ens böcker. Ett år i Härjedalsfjällen fick häromdagen dessa fina läsarord hos Bokus.
Även om jag inte läst från pärm till pärm kan jag konstatera att denna håller samma höga klass som Kristinas andra böcker.
Håkan Romlin 7 januari 2023 på Bokus
Foton med frostiga grenar och på våfflor tillsammans med fakta och tips på Vasaloppsträning gör boken till en följeslagare både i soffan och på turen!
Tack Håkan!
Viktigast av allt: suveräna lokala återförsäljare
Det är kul att se boken bland nyheter hos Bokus. Men mycket viktigare att boken nu finns hos flera lokala återförsäljare i Funäsfjällen. Jag har inte så många foton för jag är inte där själv. Istället har rara Ellika på Butik Flava i Funäsdalen hand om lagret åt mig och där kan alla butiker hämta en kartong. Boken finns förutom hos Flava hos Benkes foto samt Fjällmuseet i Funäsdalen. I Bruksvallarna är det Rökeriet och Vävstugan som säljer. Diskussion pågår med återförsäljare i den dalgång där flest foton är tagna.
Mitt Nice i Vagabond
Jag ska inte glömma bort Mitt Nice. Den var nämnd på ett hörn i senaste numret av Vagabond.
- Ett år runt Antibes december: karusell på fransk julmarknad - 1 december 2024
- Ett år runt Antibes november: soluppgång i Medelhavet - 1 november 2024
- Mina perspektiv på hållbarhet i industri, turism och bokbransch - 27 oktober 2024
Pingback:Mysteriet med cirkeln i Bois de la Garoupe - Tomatsallad
Pingback:Mitt 2023 - äntligen har jag börjat publicera mitt stora epos - Kristina Svensson