Innanför de tämligen intetsägande pärmarna till Bokens väg till läsarna och biblioteken gömmer sig en liten men väl underbyggd debattbok. Sune Axelsson, som enligt baksidestexten är forskare såväl som författare, har uppenbart gjort en hel del bakgrundsresearch, inte mindre än 62 källor anges under rubriken ”några källor”. I den tunna boken hinner Axelsson beröra bokens historia, ägarförhållandena i dagens mediekoncerner och redovisa en hel del statistik. Han försöker också få fram säkra siffror på antalet egenutgivare, men det är inte helt lätt gjort.

Enligt Sune Axelssson är det i stort sett bara böcker utgivna av Bonnierförlagen och Norstedt som blir recenserade i riksmedia. Därför är det roligt att Bokens väg till läsaren och biblioteken har blivit recenserad av Corren, som visserligen är en lokaltidning men hyfsat stor sådan. Recensenten Jakob Carlander skrev bland annat följande.

Statistiken visar att boken långt ifrån är död. Men också att utgivningen av böcker koncentrerats till ett fåtal stora koncerner som äger den största delen av marknaden. Här växer Sune Axelssons berättande till en kritisk debattbok om den moderna medievärlden med ett särkilt horn i sidan till Bonniers.

Som titeln antyder används en stor del av boken till att beröra biblioteken. Mest intressant tycker jag att boken blir när Axelsson redovisar resultatet av en egen undersökning om vad biblioteken grundar sina inköpsbeslut på. Svaret är att BTJs recensioner spelar riktigt stor roll. Tyvärr för alla som driver mindre förlag blir BTJ allt mer restriktiva med vad de recenserar. Förklaringen är enkel, BTJ är inte längre en ideell förening kopplad till biblioteken utan ett konkurrensutsatt företag. De tjänar pengar på att sälja böcker till biblioteken vilket gör att bara bästsäljande böcker lönar sig för dem. På så sätt bidrar de till och förstärker bestsellerismen. Axelsson argumenterar för att denna utveckling bör brytas och framför åsikten att alla böcker som ges ut i Sverige borde bli recenserade av en objektiv och oberoende instans. Dessa recensioner ska sedan finnas fritt tillgängliga för både bibliotek och allmänhet att ta del av. Han föreslår att BTJ borde få detta uppdrag samt statliga pengar för att genomföra det.

Kristina Svensson
Bokens väg till läsarna och biblioteken – en debattbok
Märkt på:                        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

3 reaktion på “Bokens väg till läsarna och biblioteken – en debattbok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.