Hållbarhet är ett ämne som många pratar om just nu. Alla verkar ha en egen idé om vad det innebär. I veckan har jag haft äran att prata om hållbarhet ur mitt perspektiv på nätverket Hållbarhet i Härjedalens Instagramkonto.

Jag rör mig över flera branscher, vilket gör att jag hämtade exempel från olika håll. Det blev allt från bokbranschens klimatavtryck och hållbar besöksnäring till kemiindustrins kompetensbehov. Här sparar jag mina inlägg. De är i några fall en aning redigerade.

Nätverket Hållbarhet i Härjedalen

Hållbarhet i Härjedalen är som namnet antyder ett aktivt nätverk i Härjedalen. I fem år har eldsjälar arrangerat aktiviteter runt om i kommunen. En av dessa aktiviteter är att plodda i Ljusnan från kanot. Andra exempel är växtbytardagar och klädbytardagar. Alla som vill laga sina kläder kan låna den en vandrande symaskinen. Nätverket lämnar regelbundet in förslag till kommunstyrelsen och ordnar namninsamlingar.

På nätverkets Instagramkonto har de regelbundet olika gäster som berättar om hållbarhet ur sitt perspektiv. Vecka 43 var det min tur att gästspela. Superkul att bli tillfrågad! Jag blev mycket glad och började genast fundera över allt jag ville dela med mig av. Nu hade jag så gott om tid att förbereda mig att jag hann glömma av vad det var jag hade planerat.

Introduktion: skördefester och lokalproducerade matvaror

Kristina Svensson med böckerna Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen under skördefest i Ljusnedal 2024.

Hej hej!
Kristina Svensson heter jag och denna vecka är det min tur att ha äran gästa detta konto och prata hållbarhet ur de aspekter jag trillar över det. Exakt vad det blir får vi se längs vägen. Jag har ett par idéer på ämnen jag vill ta upp, ämnen jag tror är nya för kontot. Till stor del kommer jag styras av vilka motiv som fastnar på minneskortet under veckan, samt era frågor. Så ställ gärna sådana. Vill du genast veta mer om mig så finns jag på kristinasvensson.se.

Introduktionsbilden har jag valt för att jag tror att det är så här flest känner igen mig i Härjedalen. Med orange hatt och böcker i händerna. Bilden är från Skördefesten i Ljusnedal där jag fick det roliga uppdraget att vara konferencier. Skördefester, lokalproducerade matvaror och lokala evenemang är sådant jag verkligen gillar. Jag gillar att handla på dem, jag gillar att delta och jag gillar att fota och skriva om dem i mina böcker. Jag har skrivit en hög med böcker och det är ett tema jag återkommer till.

Med denna introduktion säger jag hej hej kul att vara här!

Kristina

Kemiindustrin efterlyser kompetens i hållbarhet

Lystring alla som funderar på vad de ska bli när de blir stora! Satsa på en utbildning i något ämne som har med hållbarhet att göra. Efterfrågan är mycket större än tillgången just nu. Med kunskap om hållbarhet (helst ur naturvetenskapligt perspektiv) finns goda möjligheter att vara med och förändra industrin. Under de senaste två åren har önskemålen om kunskap i hållbarhet ökat markant, både i Sverige och i övriga västvärlden. I en undersökning gjord av LinkedIn ökade efterfrågan med 22 % mellan 2022 och 2023. Jag har också sett en undersökning specialiserad på kemiindustrin där ökningen var ännu större.

Hur kommer det sig att jag vet detta och delar här? Jo ett av mina ben är som konsult och just nu jobbar jag i ett projekt som heter ChemSkills. Jag leder ett team som tar reda på vilka kompetenser som europeisk läkemedelsindustri behöver för att vara konkurrenskraftig i framtiden. Där är hållbarhet i alla dess former mycket viktiga.

Detta jobb kan jag delvis göra på distans och därför kan jag vara här en hel del. Bilden är från en kvällspromenad i september efter jobbet. Det är @kinnunen.minna som tagit den. (Tips att kika in hos henne om du vill se fina fjällfoton).

Imorgon är jag förresten nere på byn om någon vill ta en fika. /Kristina

Ansvaret vi har som delar foton från besöksdestinationer

Detta är ett av mina favoritmotiv! Anderssjöåfallet är en favorit för att det är lätt att ta sig hit och följa årstidernas växlingar. Det finns parkering, toalett, sittplatser, skyltar med information och fina trappor. Det är helt enkelt iordninggjort för besökare (som kan swisha en slant).

Allt detta gör att det är ett vanligt motiv från Tänndalen. En del kanske hellre fotar vattenfall ”som inte alla andra fotar”. Här tänkte jag ta upp att vi som postar foton i sociala medier har en utmaning. Vilka platser ska vi visa upp? Jag skriver reseguider till franska Rivieran och det där är en ständig frågeställning. Många efterfrågar unika upplevelser och gömda pärlor. Men platserna förblir inte okända om jag skriver om dem. Åt andra hållet vill jag inte ta med de ställen där det är alltför trångt.

Det finns inget rätt eller fel, jag försöker välja platser med omsorg. Men ibland vill jag bara visa upp en snygg bild jag tagit. Gissar att vi är flera som tänker så.

Andra tankar? Andra favoritfall i området? Kvarnströmmen, Svanåfallet och Livsäterån är ett par andra jag ofta besöker. /Kristina

Blanktjärn exempel

Ovanstående ledde till en intressant diskussion.

Älskar Livsäterån med alla små vattenfall 💙 Bra frågeställning du tar upp och en fråga som verkligen handlar om hållbarhet. Minns hur exotiskt det var att åka långfärdsskridskor på Blanktjärn när jag bodde i Åretrakten för 15 år sedan, nu är det tillträdesförbud året om. Ett väldigt bra exempel på hur en lokal pärla snabbt kan bli så välbesökt att man tvingas förbjuda besökare. Jag ser flera ställen framför mig i Härjedalen som skulle kunna drabbas av en liknande situation.

Bokbranschen: städa i dina sociala medier

Dags att kasta oss över hållbarhet I bokbranschen! Här ska du få tips på hur du läser hållbart. Men först, bokbranschens totala miljöavtryck är inte så stort, mest för att branschen är så liten. Hela omsätter som – har jag för mig utan att slå upp – tio Ica-butiker (får gå in och rätta senare om det var fel). Den största boven är marknadsföringen. Ta Bokmässan i Göteborg som exempel, tonvis med böcker och personer fraktas dit och sedan därifrån. Sedan postar förlag och författare massor av reklam i sociala medier. Här kan vi göra en insats och spara energi genom att krympa fotona och posta enstaka foton istället för video och reels. (Gäller inte bara författare).

Då över till miljövänliga bokinköp. Det första är att aldrig handla på bokrean. Då pratar jag om den organiserade bokrean i bokhandeln i februari. De böckerna har först skickats från tryckeri till lager till butik och sedan returnerats osålda för att sedan skickas ut till butik igen med nytt pris. Handla lokalt i Härjedalen istället.

Låna böcker på bibliotek istället för bokbytardagar

Nu ska jag svära i kyrkan men är det svenskskrivna böcker så snälla låna dem på bibliotek och inte av vänner eller ”byt en bok”. När du lånar på bibliotek får författaren ungefär en krona i ersättning, det får vi inte när du lånar av en kompis.

Dessa kronor är viktiga för många författare. Någon aktuell statistik på inkomster finns inte men för runt tio år sedan var medianinkomsten från böcker 20 000 kronor om året bland yrkesförfattare. Resten av årets inkomster består av stipendier och andra jobb. Denna siffra är nu förlegad, det sägs att den är lägre nu efter ljudböckerna segertåg men de där kronorna i biblioteksersättning gör skillnad.

Slut på denna rant. Bilden är från igår och kan ses som en fortsättning på gårdagens tema med hållbarhet i vilka platser vi visar upp. Här är det en stig med spång vilket gör att marken slits mindre än om folk går direkt på marken. Just igår var dock spången livsfarlig, det var delvis is på den och det är ett back-kärr med hyfsad lutning.

Får se vad jag tar i för ämne imorgon/Kristina

Diskussion: att trycka böcker först när de beställs minskar miljöpåverkan

Inlägget om bokbranschen lockade också till diskussion. En person tipsade om att ge ut böcker som print on demand (böckerna trycks först när de beställs) för att minska på transporter och lager.

Hållbart arbetsliv och hållbar glesbygd

Kristina Svensson, selfie vid Andersjöåfallet i oktober 2024.

Hej alla härjedalingar!

Så här när arbetsveckan för de flesta är avslutad kommer jag osökt att tänka på hållbart arbetsliv. Jag tog nämligen ledigt idag och åkte till Anderssjöåfallet. Jag kände mig otroligt lyckligt lottad som kan flytta arbetsuppgifter tills det är mörkt och dessutom har förmånen att kunna jobba på distans härifrån Tänndalen. Hybridmodellen, att blanda kontorsnärvaro med distansjobb borde vara det bästa för både människor och miljö, eller? Fler andrahemmare kan nyttja sina stugor under längre perioder än skollov och därmed handla i alla trevliga lokala butiker. Och så kan bilköer och kontor minska i städerna. Vinst på alla sätt.

Det är bara en del politiska saker att ordna, som att reformera det gammalmodiga systemet att man bara kan vara folkbokförd och betala skatt i en kommun/landsting i taget. Men vi lämnar politik, det är fredagskväll och nu börjar höstlovet, eller läslovet. Ha ett fint lov alla. Hoppas på bra väder och att alla som ser fram emot skidpremiär får en fin sådan.
Hälsar /Kristina

Skriv dina memoarer

Läslovet har börjat och det är väl en perfekt anledning att prata böcker. Inte mina utan DIN. Jag vet att många härjedalningar bär på en historia. Den kan vara djupt personlig eller allmängiltig. Sätt den på pränt!
1) Börja skriva nu! Vänta inte, utan sätt bara igång. Skriv direkt eller gör en plan (synopsis).
2) Läs/lyssna och bli inspirerad. Läs om favoritböcker, analysera vad du gillar/inte gillar och härma dem.
3) Samla material. Dokumentera, intervjua, googla, fundera.
4) Avsätt skrivtid. Det tar tid att få ihop en bok. Dra ner på teve/Netflix/sociala medier eller gå upp en timme tidigare varje morgon. Välj vad som passar dig.
5) Välj ut och välj bort. Allt får inte plats och variation är bra. Ofta blir det bättre ju mer man sållar.
6) Utveckla din historia. Lägg till detaljer, dramatisera och stuva om så det flyter bättre.
7) Redigera texten. Se över verbformer, stryk småord och upprepningar.
8) Ta hjälp. Be vänner läsa eller anlita proffs. Lektörer ger tips på hur förbättr innehållet och redaktörer tar hand om språket.
9) Publicera din bok. Tryck ett par exemplar till familjen eller gör den tillgänglig för utomstående. För små upplagor är print on demand bra lösning.
10) Njut och ha roligt! Viktigt att ha skoj under processen. Kanske en skrivarcirkel?
📖
Ovanstående var en snabbversion av en bok om att skriva sina memoarer. Den boken finns inte längre i tryck men går att låna på bibliotek. Jag håller ibland kurser i ämnet men har ingen inplanerad just nu.

Boktraven

Boktraven ovan är böcker som jag skrivit antingen själv eller tillsammans med någon annan. En del är enbart text men jag tycker bäst om att kombinera foton och text. Två av dem handlar om Härjedalen, det är ”Strövtåg i Funäsfjällen” och ”Ett år i Härjedalsfjällen”. Min senaste titel heter ”Ett år runt Antibes”. Båda böckerna som inleds med ”ett år” har samma upplägg. Det blev så snyggt tyckte jag när alla bilder hamnade I kronologisk ordning så när man bläddrar i någon av böckerna får man uppleva årstidsväxlingarna.
Kronologiskt upplägg är också vanligt för biografier men det går också att hoppa hur man vill. Man gör som man känner passar bäst helt enkelt.

Lycka till!

Hälsar
Kristina

Avslutning

Tänndalssjön oktober 2024

Tack för mig! Det är dags att överlämna stafettpinnen. Tack för att jag fick vara här och tack alla som läst. Extra tack till er som skrivit kommentarer. Det finns så otroligt många aspekter på hållbarhet och ibland är de hållbara alternativen en överraskning.

Vill du se fler av mina foton så finns jag på @kristinahsvensson. Denna bild tog jag i förmiddags, så fantastiskt fint imorse. Jag kommer vara ute med kameran fler dagar men också röra mig en del på byn. Heja gärna!

Hälsar Kristina

Kul att gästspela!

Det var mitt gästspel på Hållbarhet i Härjedalens konto. Superkul att få visa upp några foton från Härjedalen och dela med mig av fler perspektiv på hållbarhet. Jag hade kunnat skriva mycket mer om varje ämne. kanske en vecka om varje. Men det får bli vid något annat tillfälle.

Det var flera år sedan jag senast gästspelade. Då handlade om Nice hos någon resebyrå. Den gången hade jag förberett mig lite noggrannare med foton och texter som hängde ihop. Nu blev det lite mer spontant.

Kristina Svensson
Mina perspektiv på hållbarhet i industri, turism och bokbransch
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.