Igår var jag på Park Annual 2011 som arrangeras av Sahlgrenska Science Park för alla som arbetar i, har koppling till eller intresse för biomedicinbranschen i västsverige. Närmare 400 slöt upp, jag träffade både gamla kollegor och nya bekantskaper. Det var andra året för mig och nedan nämner jag några av mina helt personliga höjdpunkter. En mer generell överblick försökte jag ge under själva eventet med hashtaggen #parkannual (den andra flitiga twittraren var Bo Norrman från Chalmers/Innovationsbron).
Framgångsfaktorer
Flera föreläsare, bland annat Christian Strandberg från Tridentify och Maria Forss från DuoCort talade om framgångsfaktorer.
Följande uppfattade jag.
- Göra rätt redan från början.
- Fokus. Fokus på att få en produkt på marknaden. Lägga alla bra idéer på andra användningsområden i en låda för senare utveckling.
- Rätt team. Ett engagerat team med lång erfarenhet från branschen.
- Samarbeta med partners med den kunskap man själv saknar (på så sätt får man tillgång till all kompetens ett stort läkemedelsbolag har).
- Ha långsiktiga investerare.
- Stöd från patientorganisationer (kunder).
- Fokusera på både produktutveckling och försäljning från dag 1. Det finns många bra idéer därute som aldrig kommer längre än till idéer för att man glömmer bort sälj.
Rätt mycket av detta överensstämde med några råd från Gunnar Fernström från InnovationsKapital om vad investerare tittar efter: kort tid till marknaden, ordentliga kliniska resultat och strategiska partnerskap.
Kunnig moderator
Moderator Lena Holmberg från Innovationskontor Väst höll precis lagom nivå genom hela dagen. Hon hade förberett frågor genom att helt enkelt fråga föreläsarna vad de ville ha för frågor. Hon inledde också med en rolig instruktion på temat frågeställande. Om jag minns rätt så var det något i den här stilen: Ställ dig upp, vänta på mikrofonen, säg ditt namn och en, men bara en av de organisationer du representerar. Ställ din fråga kort och koncist, helst utan att någon längre föreläsning. Ett av syftena med dagen är nätverkande, därför är det inte fel att ifall du är singel, lägga till ditt telefonnummer.
Gift från slemmask till spårbara blodpåsar
Tetrotoxin, TTX, är ett riktigt dödligt nervgift. Men det kan också användas istället för morfin, med både längre verkningstid (upp till fem veckor) och färre biverkningar. Det är dock riktigt dyrt eftersom det idag bara extraheras från blåsfisk. Det sprillans nya bolaget NemerPharma har som mål att låta vanliga slemmaskar, nemertea, producera TTX åt dem och därigenom bli världsledande producent av TTX. (På bilden förklarar Malin Strand under minglet hur hon hanterade slemmaskar innan hon insåg hur giftiga de var.)
Den andra bilden är på en spårbar blodpåse. Den lilla grejen på mitten av påsen lyser rött om blodet har förstörts i transporten eller dåligt handhavande och grönt om det är ok att använda. 32 miljoner blodpåsar används i Europa varje år så den potentiella marknaden är enorm. Allt började med ett projekt i Jönköpings läns landsting.
- Ett år runt Antibes november: soluppgång i Medelhavet - 1 november 2024
- Mina perspektiv på hållbarhet i industri, turism och bokbransch - 27 oktober 2024
- Ett år runt Antibes oktober: höstfärger i bergen - 1 oktober 2024