Kristina Svensson - färgstark berättare
Kristina Svensson är vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver illustrerade reseskildringar med smultronställen från Provence och Sverige samt matnyttiga handböcker för författare och andra småföretagare. Hon blir på bra humör av gott kaffe, av att fotografera rimfrostiga träd med skidor under fötterna och färgglada nagellack i säsongens färg. Bor egentligen i Mölndal men syns oftare i Täby, Antibes eller Tänndalen.
Kronologiskt och encyklopediskt
Född på Värmdö och uppväxt i Sävedalen utanför Göteborg lämnade Kristina Svensson Stockholmsförorten Täby efter studenten på naturvetenskaplig linje. Under Uppsalaåren var hon föreningsaktiv på Norrlands nation och hembygdsföreningen Ypsilon. Vid sidan av huvudspåret biokemi läste hon bland annat idé- och lärdomshistoria samt geovetenskap (vem är inte fascinerad av vulkaner?) Efter en kort sejour som doktorand i Linköping inledde hon i mitten av 1990-talet en karriär som vetenskapskommunikatör - långt innan yrket fanns i Sverige. Denna ledde Kristina in i museivärlden där arbetsuppgifterna var roliga men arbetsvillkoren usla. I Wales där Kristina bodde 1999-2000 och 2004 var förutsättningarna roligare, men Kristina valde ändå att byta till näringslivet. I fem år arbetade hon på AstraZeneca i olika roller, bland annat som gruppchef och ansvarig för företagets arbetsgivarvarumärke i Sverige.
2010 debuterade Kristina som författare med en humoristisk och faktaspäckad reseskildring, en genre hon återvänder till regelbundet. Vid sidan av författandet har hon behållit en fot kvar i naturvetenskap och en i marknadsföring. Under drygt tre år byggde hon upp kommunikationen hos det Vinnovafinansierade strategiska innovationsprogrammet inom medicinteknik, Medtech4Health. Att utveckla organisationer genom att förändra deras varumärke och stärka deras profil är något som Kristina fortsatt med.
Kristina är en av förgrundsgestalterna inom den svenska indieförfattarrörelsen, bland annat som en av initiativtagarna till föreningen Egenutgivarna, författare till flera handböcker för författare och populär kursledare i egenutgivning på uppdrag av bland andra Sveriges Författarförbund.
Kristinas stora intresse är att berätta i ord och bild. Detta tar sig uttryck i färgstarka böcker och artiklar om och från franska Rivieran där hon bor på deltid.
5 frågor till Kristina Svensson
Wales och franska Rivieran - hur kommer det sig?
Det är den berömda gamla slumpen. Första gången jag hamnade i Wales var via mitt dåvarande jobb. Jag hade inte ens fattat att jag var i Wales utan trodde jag var i England - en grav förolämpning för en Walesare. Senare återvände jag för att studera respektive jobba. Wales är ett fascinerande land med vild natur och ännu vildare historier, en del av dem har jag fått med i min debutbok Jakten på den perfekta puben.
Mitt intresse för franska Rivieran började med att jag fick chans att låna en lägenhet av en släkting. Min bild av Rivieran var paraplydrinkar och bling-bling. Jag upptäckte snabbt att det bara är en liten del av vad denna vackra kuststräcka har att erbjuda. Jag började blogga om mina upplevelser bland vandringsleder, romerska ruiner och matmarknader. Snart började jag också skriva på ett manus som svällde till flera böcker som jag ska ge ut vilket år som helst. Andra böcker har kommit emellan, via min blogg fick jag frågan av ett förlag om jag ville skriva en guidebok åt dem och på den vägen är det. Jag får fler och fler förfrågningar.
Vad gör du på din fritid?
Det där är en tuff fråga när man har sin hobby som jobb och jobbar i princip årets alla dagar. Men jag brukar skilja på när jag nöjesfotar och jobbfotar. Det förstnämnda är helt luststyrt. Enda problemet är att så fort det blir bra börjar jag spåna på nya bokprojekt. Här finns ett längre svar på frågan.
Hur väljer du ämnen till dina böcker?
Det är en kombination av vad jag är insnöad på för tillfället och vad läsarna är intresserade av. Mitt långsiktiga mål är att kunna leva enbart på bokförsäljning i framtiden och då måste jag prioritera böcker som det finns läsare till. Jag brukar vara ganska öppen med vilka bokprojekt jag jobbar med och då märker jag vilka projekt som jag får förfrågningar om. Får man flera mejl i veckan som undrar om en viss bok är klar, då är det smart att prioritera den.
Jag har alltid trott att minsta lilla fakta, oavsett ämne, kan berättas på ett underhållande och intresseväckande sätt – det handlar bara om hur det berättas.
Varför började du skriva?
När jag fyllde trettio bestämde jag mig för att sluta drömma och sätta igång och förverkliga mina livsmål istället. Jag var rena bokslukaren som ung och att se mitt eget namn på ryggen till en bok var en gammal dröm. Jag var till och med inne på att skriva en doktorsavhandling om mina misslyckade försök att odla svårodlade vätgasproducerande soptippsbakterier ett tag. Det verket blev aldrig utgivet. Istället började jag skissa på en deckare men kan för lite om hur poliser arbetar i verkligheten. Till slut började jag skriva en bok i samma stil som de vetenskapsshower jag var van att sätta ihop, det vill säga med en lös röd tråd, mycket udda fakta och fokus på att vara underhållande.
Vad gjorde du innan du började skriva?
Jag är utbildad biokemist och vetenskapskommunikatör, med en MSc i varje. I många år arbetade jag med att popularisera naturvetenskap och teknik, särskilt till ungdomar. För detta ändamål har jag guidat på Östergötlands länsmuseum, kört fiskebåt i Malmö kanaler, skrivit vetenskapsshower i Cardiff och intervjuat forskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Till slut ledsnade jag på korta uselt betalda projektanställningar och flyttade till Wales. Där var jobbet ännu sämre betalt men å andra sidan umgicks jag bara folk i samma bransch så det gjorde inte så mycket. Hade tänkt stanna men ett "riktigt" jobb på AstraZeneca i Sverige kom emellan.
I fem år arbetade jag i olika roller på AstraZeneca, bland annat som gruppchef och ansvarig för företagets varumärke som arbetsgivare . Jag trivdes men när min roll försvann i en omorganisation sörjde jag den inte. Nu delar jag min tid mellan mina böcker och olika uppdrag som föreläsare, moderator och kommunikatör. Det ger en perfekt mix tycker jag.
Andra intervjuidéer
Bästa glasstället i Nice eller charmigaste vandringarna längs franska Rivieran är ganska självklara ämnen med tanke på Kristinas bibliografi.
Hur går det egentligen med Vasaloppsstarten? Kristina firade 2013 tjugoårsjubileum i eller bredvid Vasaloppsspåret och har lovat återkomma i spåret men hur går det egentligen? Svar: tioårsmedaljen är numera bärgad.
Eller varför inte fråga om utvecklingen inom svensk egenutgivning, eller varför Kristina tycker att alla kulturutövare bör skaffa sig en företagshatt och lära sig en del om affärsdelen av sitt konstnärskap.
Pressbilder
Högupplösta bilder på Kristina Svensson som är fria att använda, förutsatt att fotografens namn anges.
Läs merI media
Kristina Svensson har synts i Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Vagabond, Sydsvenskan, Tidningen Skriva, Femina, Mölndals-Posten, Mitt i Täby och Vårt Kungsholmen. Samt i lokala inslag i SVT och TV4,
Läs merKontakta Kristina för intervju
Kontakta gärna Kristina Svensson om du vill prata om franska Rivieran eller Härjedalen. Beröm är också välkommet :-). Sociala medier och andra kontaktvägar finns listade här.
Läs merMer att läsa
Läs om Kristina Svensson i Wikipedia.
Ingen Khadaffi direkt - Kristina vill roa och nå ut utan att behöva bli en ökänd diktator. Om detta och nervositeten att debutera med en bok som bygger på självupplevda händelser i december 2010.
Kristinas favoritförfattare avslöjades i samband med utgivningen av Förverkliga din bokdröm 2011.
Visionerna för föreningen Egenutgivarna, styrkan med och begränsningarna med en ideell förening skriver Kristina om hos Astrid Ahlberg i november 2013.
När #författarboken gavs ut 2015 drömde Kristina att alla författare skulle läsa boken och lära sig tillräckligt för att fatta genomtänkta beslut, undvika att gå på myter eller bli lurade av bondfångare.