Inspiratör kan vara den perfekta sammanfattningen av ledare, vetenskapskommunikatör, skribent, föreläsare, hobbyfotograf och bokutgivare, vilket är några av de titlar som huserat på mina visitkort genom åren. Oavsett om jag arbetat i näringsliv, föreningar, kommun, universitet, egen verksamhet eller kulturinstitutioner så är en röd tråd att jag älskar att dela med mig, inspirera och motivera omgivningen.

Inspirera genom att berätta om min resa

Det gäller att alltid se möjligheter. När min chefsroll omorganiserades bort från AstraZeneca, alternativen inte var av intresse, och antalet jobb mitt i värsta lågkonjunkturen för en expert på långsiktig kompetensförsörjning och employer branding var närmare noll, ja då bestämde jag mig för att utnyttja tillfället till att fullfölja en gammal dröm. Jag plockade upp ett bokmanus ur byrålådan, skrev klart och publicerade det. Resan från färdigt manus till tryckt och såld bok har jag skrivit om i en rad inlägg.

Vad jag inte hade en aning om då var att det skulle bli startskottet för en ny karriär. Jag är stolt över att min berättelse har inspirerat andra att ge ut sina böcker.

Mångsidig ledare som motiverar andra till handling

Det gäller att kunna motivera andra. Jag utövar ett situationsanpassat ledarskap med fokus på att motivera, coacha och utveckla människor i medgång och motgång. Min erfarenhet av att leda är samlad från olika områden t ex arbetsgrupper, föreningar, som chef över underställda medarbetare och ledare av ideella. I alla situationer fokuserar jag på kommunikation och att utveckla individen för att driva verksamheten framåt.

Jag gillar att leda människor, jag gillar att strukturera upp projekt och jag gillar när många jobbar mot samma mål. Jag tror att om en grupp samarbetar kan resultatet bli häftigare än vad varje individ skulle kunnat uppnå på egen hand.

Vetenskapsinspiratör med rätt att roa

Det gäller att göra rätt. Sedan 1992 har jag i olika former varit engagerad i att popularisera naturvetenskap och teknik. Syftet har framför allt varit att öka intresset för naturvetenskaplig utbildning bland ungdomar men också generellt bland allmänheten. Teater, texter, dialog och utställningar är några av de verktyg jag använt. Jag har stått på scen i Sverige och Storbritannien, skrivit manus både åt mig själv och till andra. Roa, aldrig förlöjliga, förklara fakta, inte sprida mystik, det är så jag jobbar.

Jag har en MSc i Science Communication från Storbritannien och har både varit utförare av projekt, agerat expert samt finansierat projekt. Idag har jag en god kännedom om vilka arbetsmetoder som ger resultat när man vill jobba med att förändra attityder.

En bild av yrket vetenskapskommunikatör ges i min debutbok.

Vackra bilder på kontoret

Det gäller att vara positiv. Jag är en entusiastisk amatörfotograf: naturbilder, konstiga skyltar och franska bakverk, allt fastnar. De bästa bilderna hamnar i en fotokalender som jag sätter på kontoret. När jag behöver inspiration, då tittar jag på månadens bild. (PS! Mina strävanden att bemästra en stadigt ökande mängd objektiv kan följas i min fotoblogg.)

september 2010

Bild 186 av 186

Klara höstdagar är jag övertygad om att hösten är min favoritårstid. Hösten är som gjord för långa promenader. Vill man ha en extra anledning att ge sig av ut kan man alltid leta svamp. Inte just den här sorten dock, fast den gör sig rätt bra på bild!

Varje månad publicerar jag en bild ur årets fotokalender, läs mer om de olika bilderna i varje månads inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.